zaterdag 16 september 2017

Mijn leesautobiografie

Hey lezers,

Mijn eerste bericht en we vliegen er meteen in met mijn leesautobiografie.
Maar misschien eerst even kennismaken, ik ben dus Jill en ik ben 16 jaar oud. Op deze blog zal ik jullie al mijn leeservaringen meedelen zoals de boeken of artikels die ik gelezen heb. Ik zit nu in de vijfde sport en doe buiten school nog hockey en tennis. Maar genoeg algemene info, we zullen eens beginnen met het echte werk...

Fase 1 Kleuter- en kindertijd
Vroeger was ik echt dol op boeken lezen altans plaatjes bekijken of voorgelezen worden. Mijn favoriete boekje was dan zeker en vast prinses Lillifee. Wanneer je dat boekje wou lezen moest je een kroontje opzetten dat achteraan in het boek zat zodat je zelf ook een beetje een prinses zou worden. Maar natuurlijk werd me niet alleen uit dat boekje voorgelezen maar mijn mama of mijn juffrouw lazen ook wel voor uit boeken over dieren. Sprookjes waren niet echt mijn ding maar als ik er dan toch één moest kiezen was het wel Rapunzel.

Fase 2 De basisschool
In het begin van de basisschool was lezen echt wel nog hip maar hoe ouder en ouder ik werd hoe minder geïnteresseerd ik werd in boeken. Het enige wat men dan nog las waren strips en ik dan vooral strips van F.C. De Kampioenen. Op de basisschool werd er natuurlijk minder en minder voorgelezen, alleen nog poëzie werd af en toe wel nog eens aangehaald. Voor schoolopdrachten moesten we vaak uit een lijst van een aantal boeken kiezen, dus ik heb niet echt vaak een boek meerdere keren gelezen.

In het vierde en vijfde leerjaar las ik af en toe wel eens een boek van Francine Oomen met andere woorden de "Hoe overleef ik..." boeken. Een aantal van deze boeken heb ik zelfs nog in een doos liggen op mijn kamer omdat ze wel wat leuke herinneringen oproepen van vroeger.

Fase 3 De eerst en tweede graad van het secundair onderwijs
Mijn favoriete boek dat ik ooit gelezen heb is "Haar naam was Sarah" dit boek heb ik in het eerste middelbaar voor het eerst gelezen en ik was er direct helemaal weg van. Volgens mij is dat zelfs het enige boek dat ik meer dan 1 keer gelezen heb. Vanaf de eerste bladzijde was ik al helemaal in het verhaal gezogen omdat het zo realistisch is en het gewoon een waargebeurd verhaal is dat verwoord wordt in een boek. Er is wel nog een auteur waar ik ook nog dol op ben namelijk Helen Vreeswijk. Zij heeft een aantal boeken geschreven waar ik ook dol op ben. Bloedbroeders is het boek dat me het meest aanspreekt van haar omdat je echt meeleeft in het verhaal en alles te weten komt op het moment van de gebeurtenis zelf. Poëzie sprak me eerlijk gezegd echt helemaal niet aan want ik snapte vaak helemaal niks van de inhoud van het gedicht.

Toneelstukken of musicals vind ik dan weer wel leuk omdat je echt mee zit in het verhaal en er in wordt betrokken, met het gezang en gedans in een musical vind ik het zelfs nog spectaculairder en ben ik echt super geïnteresseerd. De beste en leukste musical die ik ooit gezien heb is wel die van Annie omdat ik de film ervan ook superleuk vind.


Fase 4 De derde graad van het secundair onderwijs
Over de derde graad kan ik jullie natuurlijk nog niet veel zeggen want het schooljaar is nog maar juist begonnen. In de afgelopen vakantie had ik het plan om toch minstens één boek te lezen op vakantie maar dat is er toch niet van gekomen. Er is wel een boek dat ik dit jaar graag zou lezen voor een leesopdracht omdat dit boek ook gaat over een verhaal vanuit de tijd van WO2. Het boek is heet Kameraad en de auteur is Paul Dowswell. Ik denk eerlijk gezegd niet dat het in de derde graad nog veel zal evolueren op vlak van vaak lezen maar als ik dan een boek zal lezen zal het waarschijnlijk wel over een waargebeurd verhaal vanuit het verleden gaan.

Conclusie
De conclusie die ik uit mijn leesleven trek is dat "Haar naam was Sarah" wel echt het beste boek is dat ik ooit gelezen heb omdat het echt het genre is dat mij het meest interesseert en ook omdat het een waargebeurd verhaal uit het verleden is.
Als ik erover nadenk is er nog nooit echt een boek geweest dat ik als het slechtste boek ooit kan benoemen. Ja natuurlijk heb ik wel eens wat minder leuke boeken gelezen maar niet om ze jou af te raden hoor.

Moest ik zelf een boek schrijven zou dat eerder een biografie zijn over mijn leven als hockeyer en wat ik allemaal al doe voor deze sport op de leeftijd die ik nu heb. Omdat ik er al zoveel voor moet over hebben en er zo hard voor werk en voor gewerkt heb denk ik dat dit avontuur mijn inspiratiebron zou zijn, ook omdat ik de biografie van Rafaël Nadal heb gelezen en dit boek me ook echt goed in de smaak viel.





Proficiat dat jullie het volgehouden hebben tot het einde ;)
Tot de volgende keer

Epiloog

Boeken kunnen zeer leerrijk zijn maar een film of een serie krijgt toch mijn voorkeur. Ik zit nu eenmaal nog op school en daar verzinnen...